fbpx

Vino bez sumpora

U Kini se vina čak prodaju u apotekama i promovišu zbog svojih zdravstvenih kvaliteta.
Manje od 10 ppm sumpora znači da se vino može označiti kao “bez dodatog sumpora”, tako da se flaše neće morati označavati “Sadrži sumpor”. “Ko nebi poželeo flašu vina sa nula slobodnog sumpora i ukupnog manje od 10 ppm”.

Proizvođači i vinoljupci sanjaju i očekuju da počnu uživati u vinima bez sumpora.

U ovom članku saznajte kako je traganje za vinom bez sumpora otpočelo pre više od jedne decenije u Južnoj Africi.

Trevor je pokušao da patentira upotrebu Rooibos-a u vinu, ali tada je njegov advokat za patente predložio da obe biljke Rooibos i Honeybush dobro sagleda zajedno zbog njihovih opštih antioksidativnih i antimikrobnih svojstava. Rodilo se partnerstvo između Audacia, KVV i Namibia Breveries “Red Davn IP Holdings”, a zatim su istraživanja i testirana. Prvi korak je bio da se izdvoji čips drveta i razvije rastvorljiv ekstrakt u prahu ili tanin. Dalje probe su pokazale da su tanini Honeybush-a mnogo efikasni kao konzervans u vinu.

Rooibos Bush uzgojen samo u Južnoj Africi, ovaj ukusan i puni čaj je bez kofeina i ima jake note meda i voća.

Honeybush. Gaji se u Južnoj Africi (zajedno sa RedBush čajem i ukusima vrlo sličan), ovaj prirodno slatki i nežni čaj bez kofeina je bogat antioksidantima

“Putovanje je bilo izazovno? Kada Južnoafrikanci čuju Rooibos ili Honeybush, oni automatski razmišljaju o “čaju”, kaže vođa Projekta Rina McKellar. “Niko ne želi da poveže vino sa čajem, naročito ne vinari! Znali smo da želimo da izdvojimo kvalitet biljke, ali bez ukusa ili veze sa čajem “.

Honeybush. Gaji se u Južnoj Africi (zajedno sa RedBush čajem i ukusima vrlo sličan), ovaj prirodno slatki i nježni čaj bez kofeina je bogat antioksidantima.

Prvi korak je bio da se izdvoji čips drveta ove biljke i razvije rastvorljiv ekstrakt u prahu ili tanin. Dalje probe su pokazale da su tanini Honeybush-a mnogo efikasni kao konzervans u vinu.

Odgovor je pronađen u dozama Honeybush ekstrakta tanina. Količina koja je potrebna za efikasno čuvanje vina je toliko niska da se ne primećuju promene boje i arome.

Šta je pokazao test

Objavljeni rezultati pokazuju da je “optimiran i antimikrobni i polifenolni sadržaj bez prenosa gorčine ili uticaja na karakter tradicionalnih vinskih sorti grožđa”.

Testovi su uskoro otkrili širok spektar kvaliteta, od kojih su neki iznenadili tim. Dodavanjem ‘RDNT Genesis’ – proizvoda koji je proizvela firma Red Dawn – u vrlo malim količinama, oko 2 grama za belo vino na 100 litara, značilo je da zbog svojih antioksidativnih svojstava proizvoda, ne treba dodavati sumpor tokom procesa proizvodnje vina.

RDNT Genesis tanin se može dodati u posude za berbu grožđa ili u muljaču, pre fermentacije ili pre flaširanja i toliko je efikasan da mi je Rina pokazala tehničke listove za vina koja su imala slobodni sumpor često na nuli a ukupni sumpor obično je bio ispod 5 delova na milion (ppm). “Potrošači žele veći izbor zdravijih vina, tako da će vina” Sulfur Free ” (Vina bez sumpora) postati sve prisutnija na tržištu”, kaže Rina, a KWV-ov paleta vina “Earth Essence” (koji koristi Genesis) je već uspeo u Velikoj Britaniji, Finskoj i Holandiji. Vino Earth’s Essence Shiraz ima nula sumpora, a ukupnog samo 5.5 g/hl Genesis-a dodatog tokom proizvodnje vina. Tim Atkin MW postigao je da vino Earth Essence Chenin Blanc dobije 89 poena.

Thys Loubser, enolog u kompaniji Robertson Winery, slaže se s tim da će u budućnosti videti više vina “No Sulphur”, dodajući da potrošači ne moraju biti uplašeni kada zahtevaju veći izbor vina od svojih trgovaca.

Urađeno je još testova

Testiranjem RDNT Genesis-a, u vinariji Fairview Annette van Zyl je želela da proizvode vino bez upotrebe SO2 tokom ili nakon procesa proizvodnje vina. Ne znajući šta da očekuje, od Genesis-a, bili smo prijatno iznenađeni voćnim aromama i svežinom koja su zadržavala vina “. Annette dodaje: “proizvod je takođe efikasan u vrlo malim dozama i doprinosi percepciji slatkoće bez promene RS (Residual Sugar) ili dodavanja vinu čajnog karaktera”.

Vina su otporna na oksidaciju

Novina je da Menadžer Arnold Vlok kaže kako otvorene boce vina ostanu duže otporne na oksidaciju pomoću ovog tanina: “Probali smo jednu flašu koja je otvorena osam dana ranije i još uvek nije pokazala znake oksidacije”. Ubrzani test veka čuvanja, radi simulacije četiri godine starog vina, pokazao je bolju otpornost na oksidaciju i očuvanje organoleptičkih osobina od vina kod kojih je korišćen SO2.

Tokom poslednjih nekoliko godina proba (Arnold naglašava koliko još treba učiti o taninima Honeybush) pojavili su se i drugi pozitivni efekti.

O taninima treba još učiti

Ispitivanja pokazuju da Genesis Tanin može podstaći inicijalnu fermentaciju i održava fermentaciju zdravom. Poboljšava telo vina i osećaj vina u ustima i naginje ukusu barika, a uzorci vina iz 2018. godine Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz i Cabernet Franc zadržavaju strukturu i tanine, i postaju mekša kada su mlada. Očigledna je i svežina i vrlo čiste arome,

intenzivni voćni profili i veoma duboka boja. Arnold vjeruje da Genesis čini i voćne komponente slatkije i može poboljšati finalizaciju.

Sa samo 400 tona Honeybush-a dostupnog godišnje, Wester Cape Government je pozdravila inicijativu i odobrila taninski dodatak za korišćenje u proizvodnji vina.

Genesis tanin je dobar i za bela i za crna vina

Ekipa Red Dawn je veoma uzbuđena u vezi sa budućnošću kao i šta tekuće probe mogu otkriti i naglašavaju to je tek početak, ali je već nekoliko vinarija pokazalo interesovanje za ovaj proizvod. Pomoćnik enologa u vinariji Neethlingshof-u, Jacobus Van Zyl je veoma zadovoljan dosadašnjim rezultatima.

Koristio je Genesis na dva tanka od 400 litara za Sauvignon Blanc i ustanovio da je u poređenju sa kontrolnim tankom vino bilo sveže iako je fermentacija u kontrolnom tanku bilo teža, probni tankovi su glatko prošli kroz fermentaciju. Jacobus nije koristio proizvod za smanjenje SO2, ali je želeo da zaštiti fenolne sokove, naročito da sačuva arome u belim vinima, a uspeh njegovih proba znači da ” je stvarno zadovoljan”.

Rina poziva skeptične vinare da probaju Genesis

Rina zna da neki proizvođači vina možda i dalje nisu spremni da naprave skok da proizvode vina bez dodavanja sumpora, pa ih poziva da ovo probaju zajedno sa svojom tradicionalnom metodologijom dok se ne osete dovoljno pouzdanim da smanje nivoe sumpora “, na kraju krajeva ovo je samo početak putovanja “, kaže ona.

Postoje i druge metode za proizvodnju vina bez sumpora i da li tanin Genesis može biti suviše dobar da bi bio istinit, Rina me je uveravala da je ovo potpuno prirodna biljka sa punim zdravstvenim svojstvima sa kojom vide fenomenalne rezultate, biljka ne daje nikakav strani ukus i poboljšava brojne aspekte vina.
U svetu koji traži zdravije alternative – bez obzira da li postoji veza između sumpora i glavobolje – ovo bi moglo biti uzbudljivo putovanje do Južne Afrike.

Verovatno se pitate, kako i gde se može kupiti RDNT Genesis preparat. Ja ga nisam našao na našem tžištu, poslao sam im mejl da mi odgovore gde se može kupiti, a proizvodi ga:
https://www.reddawnip.co.za/the-product.html

Izvor: https://news.wine.co.za/news.aspx?NEWSID=33998

Leave a Comment